180 180
Feldolgozási szolgáltatások Élhajlítás

Hajlítás

A hajlítás olyan gyártási folyamat, melynek során a fémlemezek hajlítónyomaték alkalmazása révén, képlékeny alakítással válnak bonyolult alkatrészekké. A lemezt úgy hajlítják a tervezett szögűre és hajlítási rádiuszúra, hogy egy fémlemezt – amelyet az adott alkatrész geometriájához választottak meg – a bélyeg és a matrica közé peremeznek.

 

Kapcsolatfelvétel

Amennyiben bármilyen kérdése van vagy további információra, illetve árajánlatra lenne szüksége,
lépjen velünk kapcsolatba. Elkötelezett csapatunk mindig az Ön rendelkezésére áll.

KAPCSOLAT

Módszer

Szabad hajlítás esetén a lemez a matrica felső szélein nyugszik a ciklus teljes időtartama alatt. A szükséges hajlítási rádiusz az anyagminőségtől, a matrica szélességétől és a bélyeg rádiuszától függ. A matrica résszélessége állítható. Sajtoló hajlításkor a lökethossz elegendő ahhoz, hogy a bélyeg a lemezt teljes egészében a matrica aljáig nyomja. A lemez a bélyeg és a szerszám profiljával megegyező formát vesz fel. V-alakú matricák esetén a szabad hajlítás a leggyakrabban használt módszer.

Hajlításkor a lemez anyagának külső része megnyúlik, a belső része pedig összenyomódik. A hajlítási rádiusz csökkentése a feszültség növekedését eredményezi. Az anyag hajlíthatóságát ezért általában a törés nélküli minimális hajlítási rádiuszként adják meg.

A visszarugózást a rugalmas feszültség okozza. A visszarugózás a folyáshatár, az alakítási keményedés és a matrica szélessége függvényében növekszik. A folyáshatár hatása a legnagyobb. A visszarugózás a hajlítási rádiusszal együtt csökken. A visszarugózás ellensúlyozására a túlhajlítást alkalmazzák.

A hajlítógép felső részében és alsó elemeiben az ellenállási erők hatására természetes lehajlás léphet fel. Minél nagyobb a hajlítóerő, annál nagyobb a lehajlás, ami elérheti a domborodás mértékét, így potenciálisan rés keletkezhet a hajlítási hossz mentén a felső és az alsó gerenda között, ami középen a legnagyobb és a megtámasztások felé haladva fokozatosan csökken. Amennyiben a hosszirányú rést nem korrigálják a keskenylemez vagy a kvartolemez hajlítása során, nem lesz azonos a hajlítás szöge a gép teljes hossza mentén. A bombírozó rendszer kompenzálja a hajlítógép rugalmas lehajlását, lehetővé téve e rés minimalizálását és jobb eredményeket biztosítva a gép teljes hosszában. A modern hajlítógépek általában rendelkeznek egy automatikus bombírozó rendszerrel, amely minimalizálja az ilyen hatásokat. Ez különösen fontos a nagyszilárdságú acélok hajlításakor, ahol a végső alkatrészek minősége kritikus, és a selejtes alkatrészek számának az anyagköltségekkel együtt a nullához kell közelítenie.

A hajlítás jellemzői

Előnyök

  • Számos különböző fajta nyitott szelvény gyártható
  • A hajlítás alkalmazása révén elkerülhető a hegesztés
  • Akár 21 méter hosszú, XXL méretű alkatrészek is hajlíthatók a vastagságtól és a folyáshatártól függően

Hátrányok

  • Az összetett formák kis szériában történő gyártása drága, mivel a felállítási költség néhány alkatrész között oszlik meg
  • A nagy sorozatok kisebb szélességű profilhengerléssel lehetnek alkalmasabbak

Ajánlások

A nagy sorozatok kisebb szélességű profilhengerléssel lehetnek alkalmasabbak


Ajánlatunk 

Az SSAB Shape hajlítási szolgáltatásai igénybe vehetők világszerte megtalálható saját központjainkban, továbbá van egy szolgáltatópartneri hálózatunk is, amely szintén rendelkezésére áll. Ajánlatunk a következőket tartalmazza:

  • Hosszúság akár 21 000 mm-ig
  • Nyomóerő 4000 tonnáig

Az Ön által támasztott követelmények teljes körű teljesítése érdekében számos szolgáltató központunkban lehetőségünk van az alkatrészek élhajlításának más fémfeldolgozási módszerekkel, például lézervágással történő kombinálására.