180 180
Feldolgozási szolgáltatások Lézervágás

Lézervágás

Az acélok lézervágása 0,5 mm-nél kisebb átmérőjű, rendkívül nagy teljesítménysűrűséggel rendelkező fókuszált lézersugarat igényel, amely megolvasztja az anyagot, majd a védőgáz elfedi és megvédi az olvadási zónát, és eltávolítja az olvadt fémet, így biztosítva a nagyon keskeny vágási szélességet és a kis mértékű termikus deformációt. A lézervágási eljárás nagy pontosságú vágást és nagyon keskeny hőhatás övezetet tesz lehetővé. A lézervágás valamennyi acél esetében alkalmazható, de a napjainkban vastagság általában maximum 30 mm-re korlátozódik; a leghatékonyabb vágás a 0,5 és 10 mm közötti tartományban lehetséges.

 

Kapcsolatfelvétel

Amennyiben bármilyen kérdése van vagy további információra, illetve árajánlatra lenne szüksége,
lépjen velünk kapcsolatba. Elkötelezett csapatunk mindig az Ön rendelkezésére áll.

KAPCSOLAT

Módszer

A nagyon keskeny vágási szélesség és a kisebb termikus deformáció következtében a mai korszerű gépekkel ez a módszer kis méretű lyukak, finom részletek és összetett formák vágását is lehetővé teszi, kiváló tolerancia értékek mellett. A 3D-s lézervágáshoz alkalmazott szabványos lézervágó gépeket ma is a CNC-vezérlés jellemzi, a hegesztés előkészítéséhez szükséges szögek a lyukak összetett sorozatának és a külső alkatrészprofil vágása közben történő kivágásának lehetőségével. Leggyakrabban a hagyományos CO2-lézert alkalmazzák, de napjainkban, a vékonyabb acéllemezek vágásához az újgenerációs fiber lézerek válnak iparági szabvánnyá az alacsonyabb működési költségeknek és a nagy vágási sebességnek köszönhetően.

Az alkalmazott védőgáz lehet aktív vagy inaktív gáz, melyet speciális fúvókákkal juttatnak a lézersugár által létrehozott olvadékmedencébe. Az aktív gázok, mint az oxigén, exoterm reakciót váltanak ki az olvadékmedencénél, ami növeli a lézer hatékonyságát, de oxidált élet eredményez. Az inaktív gázok közömbösek és leggyakrabban nitrogént, héliumot, argont és/vagy CO2-t alkalmaznak, amely ugyan csökkenti a vágási sebességet, de kiváló élminőséget biztosít. 

A lézervágás jellemzői

Előnyök
 • A vágott szélek kiváló minősége
 • Kiváló tűrés értékek
 • Magas hatékonyság, különösen a vékony lemezek esetében
 • Keskeny hőhatás övezet (HAZ)
 • Lehetőség egy nagyon alacsony selejt ráta elérésére
 • A lézersugár minimális szögelhajlása 

Hátrányok
 • Nagyobb beruházási költségek, pl. a plazmavágással összehasonlítva
 • Korlátozott anyagvastagság: <30 mm

Ajánlások

A lézervágás a leginkább ajánlott vágási módszer az olyan vékonyabb lemezek esetében, amelyek szigorú geometriai tűréseket igényelnek a formák és profilok vágására vonatkozóan, a <0,5 mm-es tűréshatáron belül

Ajánlatunk 

Az SSAB Shape lézervágási szolgáltatásai igénybe vehetők világszerte megtalálható saját központjainkban, továbbá van egy szolgáltatópartneri hálózatunk is, amely szintén rendelkezésére áll. Ajánlatunk a következőket tartalmazza:

 • Hosszúság akár 30 000mm-ig
 • Szélesség akár 5 000 mm-ig
 • Vastagság akár 25 mm-ig

Az Ön által támasztott követelmények teljes körű teljesítése érdekében számos szolgáltató központunkban lehetőségünk van az alkatrészek lézervágásának más fémfeldolgozási módszerekkel, például élhajlítással történő kombinálására.