180
Feldolgozási szolgáltatások Lézervágás

Lézervágás

Az acélok lézervágása 0,5 mm-nél kisebb átmérőjű, rendkívül nagy teljesítménysűrűséggel rendelkező fókuszált lézersugarat igényel, amely megolvasztja az anyagot, majd a védőgáz elfedi és megvédi az olvadási zónát, és eltávolítja az olvadt fémet, így biztosítva a nagyon keskeny vágási szélességet és a kis mértékű termikus deformációt. A lézervágási eljárás nagy pontosságú vágást és nagyon keskeny hőhatás övezetet tesz lehetővé. A lézervágás valamennyi acél esetében alkalmazható, de a napjainkban vastagság általában maximum 30 mm-re korlátozódik; a leghatékonyabb vágás a 0,5 és 10 mm közötti tartományban lehetséges.

 

Kapcsolatfelvétel

Amennyiben bármilyen kérdése van vagy további információra, illetve árajánlatra lenne szüksége,
lépjen velünk kapcsolatba. Elkötelezett csapatunk mindig az Ön rendelkezésére áll.

KAPCSOLAT

Módszer

A nagyon keskeny vágási szélesség és a kisebb termikus deformáció következtében a mai korszerű gépekkel ez a módszer kis méretű lyukak, finom részletek és összetett formák vágását is lehetővé teszi, kiváló tolerancia értékek mellett. A 3D-s lézervágáshoz alkalmazott szabványos lézervágó gépeket ma is a CNC-vezérlés jellemzi, a hegesztés előkészítéséhez szükséges szögek a lyukak összetett sorozatának és a külső alkatrészprofil vágása közben történő kivágásának lehetőségével. Leggyakrabban a hagyományos CO2-lézert alkalmazzák, de napjainkban, a vékonyabb acéllemezek vágásához az újgenerációs fiber lézerek válnak iparági szabvánnyá az alacsonyabb működési költségeknek és a nagy vágási sebességnek köszönhetően.

Az alkalmazott védőgáz lehet aktív vagy inaktív gáz, melyet speciális fúvókákkal juttatnak a lézersugár által létrehozott olvadékmedencébe. Az aktív gázok, mint az oxigén, exoterm reakciót váltanak ki az olvadékmedencénél, ami növeli a lézer hatékonyságát, de oxidált élet eredményez. Az inaktív gázok közömbösek és leggyakrabban nitrogént, héliumot, argont és/vagy CO2-t alkalmaznak, amely ugyan csökkenti a vágási sebességet, de kiváló élminőséget biztosít. 

A lézervágás jellemzői

Előnyök
 • A vágott szélek kiváló minősége
 • Kiváló tűrés értékek
 • Magas hatékonyság, különösen a vékony lemezek esetében
 • Keskeny hőhatás övezet (HAZ)
 • Lehetőség egy nagyon alacsony selejt ráta elérésére
 • A lézersugár minimális szögelhajlása 

Hátrányok
 • Nagyobb beruházási költségek, pl. a plazmavágással összehasonlítva
 • Korlátozott anyagvastagság: <30 mm

Ajánlások

A lézervágás a leginkább ajánlott vágási módszer az olyan vékonyabb lemezek esetében, amelyek szigorú geometriai tűréseket igényelnek a formák és profilok vágására vonatkozóan, a <0,5 mm-es tűréshatáron belül

Ajánlatunk 

Az SSAB Shape lézervágási szolgáltatásai igénybe vehetők világszerte megtalálható saját központjainkban, továbbá van egy szolgáltatópartneri hálózatunk is, amely szintén rendelkezésére áll. Ajánlatunk a következőket tartalmazza:

 • Hosszúság akár 30 000mm-ig
 • Szélesség akár 5 000 mm-ig
 • Vastagság akár 25 mm-ig

Az Ön által támasztott követelmények teljes körű teljesítése érdekében számos szolgáltató központunkban lehetőségünk van az alkatrészek lézervágásának más fémfeldolgozási módszerekkel, például élhajlítással történő kombinálására.   

 

Ezen űrlap elküldésével Ön engedélyezi személyes adatainak SSAB által történő kezelését és elfogadja az SSAB adatvédelmi nyilatkozatát. Az SSAB mindig betartja a helyi adatkezelési előírásokat.